Ga naar de inhoud

Crazy Little Things (2023)

CRAZY LITTLE THINGS: HET ULTIEME EERBETOON AAN QUEEN

‘QUEEN ZIT IN ONS DNA’

Een band die het oeuvre van Queen onder handen neemt, je moet het maar durven. The Crazy Little Things hebben zich vastgebeten in de songs van één van de grootste popbands uit de muziekhistorie: Queen. De band is het geesteskind van zanger Marijn Geluk en drummer en muziekjournalist Jean-Paul Heck.

Heck interviewde Queen-leden Brian May en Roger Taylor meerdere malen en haalde in 2010 Brian May naar Nederland voor de Sena European Guitar Award die de Queen-gitarist in ontvangst mocht nemen. Heck: “Eerst en vooral zijn Marijn en ik ongelooflijke Queen-fans. Ikzelf al vanaf mijn 12e. Op die leeftijd kocht ik het Queen-album News Of The World dat al ruim 40 jaar bestaat. Een betere reden om een Queen Tribute Band op te richten had ik niet.”

Met een aantal leden van de bekende Glamrock band 666 The Nightmare, 5150 Van Halen Tribute-bassist Frank Dries en gitarist Jeroen Lips gingen Geluk en Heck aan de slag. De timing bleek perfect. May en Taylor toerden samen met de Amerikaanse zanger Adam Lambert en de film Bohemian Rhapsody werd een jaar na de oprichting van Crazy Little Things een enorm succes.  Geluk: “Het zegt wat over de impact van de muziek van Queen. Maar om de muziek van Queen goed te spelen zijn niet alleen skills en ervaring nodig. Queen-muziek vraagt om een aparte benadering want fan zijn èn de songs spelen, dat is wel even iets anders. Het gaat bij de muziek van Queen echter om de details. Zo bezit onze solo-gitarist Jeroen exact dezelfde Vox-versterkers en twee Red Special-gitaren die ook Queen-gitarist Brian May gebruikt. En het goede nieuws is dat hij de solo’s van May tot in de perfectie naspeelt”.

In zanger Marijn Geluk hebben The Crazy Little Things een frontman die de hoge noten van Freddie Mercury weet te pakken en die ook nog is behept met het nodige charisma. Om de bombastische sound van Queen op het podium weg te zetten, werden ook gitarist Lars van Herel en zangeres Debby Zimmerman erbij gehaald. In de zomer van 2020 versterkte toetseniste en zangeres Hanneke van Andel de succesvolle band. “Het oeuvre van Queen is zo divers en de zangkoortjes zo ingenieus. Om dat weg te zetten moet je een brede formatie hebben. Met Hanneke hebben we een extra vocale powerhouse in huis gehaald en ook nog iemand die fantastisch piano kan spelen”, aldus Heck.

Volgens hem is dit het perfecte moment om met een Queen-band te komen. “Er zijn er niet zoveel van, zeker niet in Nederland. Maar Queen is na de dood van de legendarische zanger Freddie Mercury in 1991, groter dan ooit tevoren. De originele band toert en nieuwe generaties gaan om voor de talloze hits van de band. Die hits spelen wij dan ook. Another One Bites The Dust, I Want To Break Free, Somebody To Love, We Are The Champions… En ook Crazy Little Thing Called Love waar de band naar vernoemd is, en Bohemian Rhapsody natuurlijk.” Daarnaast ook deep cuts uit het oeuvre van de band. Geluk: “Kijk, Queen zit in ons DNA dus we deinzen er niet voor terug om moeilijke tracks zoals Death On Two Legs of Innuendo te spelen. Crazy Little Things is opgericht om het oeuvre van wellicht de beste pop-/rockband aller tijden te eren.”  

Band:
Marijn Geluk – Zang
Jeroen Lips – Gitaar
Debby Zimmerman – Zang
Hanneke van Andel – Toetsen & zang
Lars van Herel – Gitaar
Frank Dries – Bas & zang
Jean-Paul Heck – Drum

Impresariaat: AT Next
Lichtontwerper: Stan van Velzen
1e belichter: Stan van Velzen, Mark Andriessen & Bart Gelhever
In opdracht van V-Productions